maandag 8 augustus 2011

Terug naar de toekomst

Ooit waren er geen olieraffinaderijen. Toen zag de wereld er heel anders uit. En dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Het ‘olietijdperk’ is pas 120 jaar oud. Vanaf toen sijpelde de ‘olie’ ons leven binnen en bracht ons welvaart. Het is echt ongekend hoeveel producten tegenwoordig door het kraken van aardolie kunnen worden gemaakt. De sporen van de petrochemische industrie vinden we terug in vrijwel al onze apparaten en gebruiksartikelen. Ons huis, onze bedrijven staan er vol mee. Ons dagelijks leven, onze bedrijfsvoering is werkelijk doordrenkt van ‘olie’. Olie is een prachtproduct, je begrijpt niet dat we het nog steeds massaal in de brand steken.
Maar het einde is in zicht. Google maar eens op Peak Oil. Wanneer dat einde aanbreekt is onderwerp van een lange en gecompliceerde discussie. Maar, een ding is zeker: het olietijdperk houd minder lang stand dan het stenentijdperk. En wat dan? Dan gaan we weer terug naar vóór de olietijd. Terug naar de BBE, de ‘Biobased Economy’. En vooral wij, mensen uit de agrofood wereld, zullen ons daar thuis voelen. Want biobased zijn we in belangrijke mate altijd geweest en gebleven.
Biobased is helemaal hip en niemand associeert dat met vroeger maar vooral met de (verre) toekomst. De overheid en grote energie- en chemieconcerns storten zich vol op deze nieuwe wereld die thans nog vooral een belofte is. Maar na de belofte zal het bewijs komen, want écht terug wil niemand. En omdat het nog verre toekomstmuziek is, trekt het de aandacht van Courage. Vandaar dat we participeren in het Dutch Biorefinery Cluster, een samenwerkingsverband van bedrijven en instellingen uit de agrofood- en papierindustrie die samen werken aan bioraffinage, de basistechniek voor de BBE. En wat nu zo aardig is, wat bijna niemand had verwacht: een van de eerste nieuwe generatie bioraffinagetechnieken is ontwikkeld voor het meest onnozele gewas: gras. Ruim 6 jaar geleden startten we met de eerste verkenning. 5 jaar geleden begonnen we samen met Gjalt de Haan, loonondernemer in Giekerk, de eerste experimenten. Twee jaar geleden bouwden we met een breed consortium van ondernemingen onder de naam GRASSA! de eerste proefraffinaderij in Oenkerk. En over anderhalve maand nemen we tijdens een feestelijke happening op een melkveebedrijf in Friesland de eerste mobiele grasraffinaderij in gebruik. GRASSA!, een eerste stap op de weg terug naar de toekomst.

Carel de Vries
manager Courage
www.courage2025.nl

Geen opmerkingen: