maandag 13 oktober 2008

Bioma(s)sters

Boeren zijn niet goed in trends. Ze zijn samen met hun verwerkende industrieën de ‘masters of biomass’, de meesters van de biomassa. Toch spelen ze een ondergeschikte rol in de omschakeling naar de ‘biobased economy’. De chemische industrie en energiebedrijven domineren de discussie.

Dat is opmerkelijk, want de agrosector verwerkt gewassen en dierlijke producten tot een eindeloze reeks food- en non-foodproducten. Plant en dier als bron van zo ongeveer alles. Bioraffinage heet dat tegenwoordig en dat doen we al honderd jaar. Het is zo gewoon dat we niet meer zien hoe bijzonder het is. Geleidelijk groeit in de sector het besef dat de omschakeling naar de ‘biobased economy’ de omschakeling is naar ónze economie. De nieuwe prijsverhoudingen bieden kansen voor nieuwe producttoepassingen en nieuwe toegevoegde waarde.

Plant en dier zijn een schatkamer die we nog maar deels hebben ontgonnen. Dat geldt ook voor gras. Wat kunnen we daar nog meer mee dan het aan de koe voeren? Wanneer we er teveel van hebben, de kwaliteit niet helemaal top is en de grasdrogerij geen subsidie meer krijgt? Interessante vraag. Samen met een aantal partners uit het bedrijfsleven wil Courage gras raffineren. Resultaat: een eiwitconcentraat dat soja kan vervangen en een hoogwaardige vezel waar we onder andere papier van kunnen maken.

Vorig jaar hebben we het eerste graspapier al gemaakt. Ruikt lekker, leuk om je slaapkamer mee te behangen. Waan je je ’s nachts in de hooiberg. Het restsap bevat ook nog allerlei interessante stofjes, maar die laten we vooralsnog achter op het land. Dat komt later. We hebben een groep bedrijven die er mee aan de slag wil en zijn nu al twee jaar aan het worstelen met de ‘biobased’ subsidiepotten die vooral zijn toegesneden op de chemie- en energiesector. Die subsidie hebben we nodig voor de risicovolle eerste pilotfase. Hopelijk kunnen we in 2009 alsnog van start.

Ook wanneer je het gras gewoon aan de koeien voert, valt er nog wel wat te raffineren. Biogasproductie bijvoorbeeld. Dat biedt zicht op de energieneutrale zuivelketen. Een concept dat we vorig jaar lanceerden en nu enthousiast op diverse plekken door veehouders en zuivelindustrie wordt uitgewerkt. En nadat we de mest hebben vergist, kunnen we wellicht met de dunne fractie van het digestaat algen kweken die we vervolgens weer aan de koeien kunnen voeren. Hier wordt al lang over geconfereerd, maar vorige week was ik bij een boer in Friesland die het gewoon gaat doen! Over een ‘biomas(s)ter’ gesproken!

Carel de Vries
Projectmanager Courage

Geen opmerkingen: